Julen kom och försvann

Jaha, då har det varit jul. Igen… Vi hoppas att ni alla har haft en riktigt härlig sådan, med allt vad det innebär – nära & kära, alldeles för mycket god mat och dryck och förhoppningsvis temperaturer under noll och en vit matta av snö på marken.

Mitt i julstöket

Mitt i julstöket

Att fira jul mitt i högsommaren, vilken ju är fallet om man är i Sydafrika, är fortfarande lite konstigt. Det är svårt att hitta den där riktiga julkänslan när solen gassar och det närmar sig 30 grader varmt. Men, det blir mindre och mindre konstigt för varje år som går.

Klappar under granen

Klappar under granen

En fördel är ju också att man får två jular! En svensk på julafton och en sydafrikansk på juldagen 🙂 Just i år fick vi flytta lite på den svenska julaftonen, då Lina flög till Sverige den 20 december. Så vi slog ihop julafton med Lucia och firade jul den 13 december. Fusk!, som min mycket traditionsbundna syster Sofia sa, men ibland får man improvisera.

Svenska sydafrikanskt julbord

Svenskt sydafrikanskt julbord

Faktum är att det finns en hel del svensk mat att få tag på här så det går att få till en ganska bra svensk jul – Abbas sill finns här till exempel. Men vi har utvecklat detta, så varje gång Lina åker till Sverige tar hon med sig inläggningssill så vi kan göra vår egen sill. Och om jag får säga det själv så gör vi världens godaste skärgårds- och senapssill!

Hemmagjord sill och rödbetssallad

Hemmagjord sill och rödbetssallad

Vi fixar också vår egen rödbetssallad, Janssons frestelse (här måste Lina rycka in igen och importera ansjovis), julskinka, köttbullar, fudge och en massa annat gott. Och glögg så klart, d.v.s. vi använder Santa Marias glöggkryddor i ett gott sydafrikanskt vin. Och detta dricks faktiskt helst kallt…

Ägglåda & köttbullar

Ägglåda & köttbullar

Medan Lina firade en härligt äkta svensk jul med hela familjen, valde Freddy och jag att göra det väldigt enkelt för oss och vi packade en picknickkorg och begav oss till Walter Sisulu Botanical Garden. Här låg vi och myste tills molnen såg lite väl hotande ut.

Lämna en kommentar