Bunny Chow

Bunny Chow är en väldigt speciell sydafrikansk maträtt som vi verkligen kan rekommendera att ni testar när ni besöker Sydafrika! Den klassas lite som snabbmat här i Sydafrika och det är en curry som serveras i en urgröpt brödlimpa.

Ursprungligen kommer maträtten från Durban som har en väldigt stor indisk befolkning och som är känd för just sina härligt smakrika curries.

Patel's Vegetarian Refreshment Room i Durban

Patel’s Vegetarian Refreshment Room i Durban

Om ni åker till Durban så kan jag absolut rekommendera Patel’s Vegetarian Refreshment Room som har serverat bunny chows i över 80 år. Enligt lokalbefolkningen ska Patel’s vara ett av de absolut bästa ställena att äta just bunny chow. Det är till utseendet ett mycket oansenligt ställe, som man lätt kan bli lite avskräckt av, men maten är underbar! 🙂

Men om ni inte har möjlighet att åka till Durban så vill vi ge er chansen att testa det hemma istället. Även om det tar lite tid, så är det inte speciellt svårt och något som ni kan imponera vänner och bekanta med!

Ingredienser

 • Brödlimpor
 • 2,5 dl torkade bönor (lägg i blöt över natten)
 • 1 liter vatten
 • 1 stor lök
 • 2 medelstora tomater
 • 3 hela gröna chilifrukter (eller efter smak)
 • ½ tsk chilipulver
 • ½ tsk gurkmeja
 • ½ tsk ingefära
 • ½ tsk krossad vitlök
 • salt
 • olja
Bunny Chow

Bunny Chow

1. Efter att bönorna har legat i blöt över natten är det dags att koka dem tills de är mjuka och lite mosiga. Detta tar några timmar, exakt hur länge är beroende på vilka typ av bönor som används. Det är viktigt att bönorna får koka väldigt långsamt för det är det som är nyckeln till en krämig sås. Tillsätt mer vatten om så behövs.

2. När bönorna närmar sig klara är det dags för att hacka löken (inte för stora bitar). Stek på svag värme tillsammans med de hela chilifrukterna i lite olja tills löken är mjuk.

3. Hacka tomaterna och tillsätt dem till löken och koka tills all vätska har försvunnit.

4. Mät upp alla kryddor på ett fat och tillsätt alla kryddor samtidigt, även vitlök, till lök- och tomatblandningen tillsammans med ca 1,5 msk vatten. Koka ihop på svag värme tills allt har blandats ordentligt.

5. Tillsätt kryddblandningen till bönorna och fortsätt koka på svag värme tills såsen har tjocknat något och lökbitarna inte längre kan ses. Smaka av med salt.

6. Dela brödlimporna i mitten (eller skär av kantbitarna om limporna är för stora) och gröp ur lite av innehållet. Häll curryn i limpan och servera. Ät med fingrarna! 🙂

Om ni inte vill ha bröd så går det lika bra att äta curryn som den är eller servera med ris. Men då blir det så klart ingen bunny chow utan en vanlig vegetarisk curry…

Smaklig måltid! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s