Händelserik vecka i Sydafrika

Den senaste veckan har varit händelserik här i Sydafrika. För lite drygt en vecka sedan bestämde sig president Jakob Zuma att avskeda finansministern Pravin Gordhan tillsammans med en rad andra ministrar.

Finansministern Pravin Gordhan & President Jakob Zuma

Finansministern Pravin Gordhan & President Jakob Zuma

Detta var minst sagt inte populärt bland sydafrikanerna vilket inte är så konstigt, följden blev att Sydafrikas kreditbetyg nedgraderades till skräpstatus av kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s. De menade att förändringarna i Sydafrikas regering försvagar landets finanser och utgör en risk för stabiliteten i penningpolitiken.

Protester i Sydafrika

Protester i Sydafrika

Jakob Zumas beslut verkar även ha splittrat det regerande partiet ANC och till och med vicepresidenten Cyril Ramaphosa har offentligt kritiserat beslutet.

Missnöjet bland sydafrikanerna var stort och under veckan som gick började man planera demonstrationer och protester som gick av stapeln i fredags. Enligt uppgifter vad det närmare 60 000 människor som samlades på gatorna för att visa sitt missnöje och som krävde att presidenten skulle avgå. Allt gick fredligt till och inga oroligheter har rapporterats.

Sydafrikaner kräver att Jakob Zuma avgår

Sydafrikaner kräver att Jakob Zuma avgår

Den senaste veckan har växlingskursen sjunkit rejält vilket så klart är bra för oss inom turistbranschen och således för alla er som planerar att åka till Sydafrika. Nu blir det ju billigare för er!

Vi väntar med spänning för att se hur förra veckans händelser kommer att påverka landet framöver…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s