Hur fick zebran sina ränder?

Ja, det är säkert många som har funderat på varför zebror är randiga. Enligt Rudyard Kiplings ”Just så-historier” fick zebran sina ränder genom att stå hälften i skuggan och hälften i solen under ett träd. Men det kan vi nog enas om att så inte är fallet, men hur är det då?

Burchell's Zebra

Burchell’s Zebra

Den mest utbredda teorin är att ränderna ger zebrorna kamouflage och förvillar lejon vid en attack. Tim Caro, som är professor i viltbiologi vid University of California, har studerad just detta fenomen och även skrivit en bok om det. I boken beskriver han alla teorier som han har testat och vad resultatet blev.

Funderar man lite på det så inser man snart omfattningen av denna utmaning – om det nu är så bra att vara randig, varför är inga andra djur på den afrikanska savannen, eller andra hästdjur, randiga? Detta tyder på att det är något mycket specifikt i zebrans omgivningar som drivit utvecklingen av dess speciella täckning.

Cape Moutain Zebra

Cape Moutain Zebra

I sin bok ”Zebra Stripes listar Professor Caro ett dussintal teorier där de flesta har fem gemensamma faktorer: kamouflage, varningsfärger, kommunikation, temperaturreglering och skydd mot insekter.

Var och en av dessa teorier, och många varianter av dem, testas metodiskt av författaren och han beskriver hur i stort sett samtliga teorier misslyckas. Efter att ha sammanställt all insamlad data drar han till sist slutsatsen att det handlar om bitande flugor.

Grévy's Zebra

Grévy’s Zebra

Det visar sig att förekomsten av ränder överlappar med förekomsten av vissa arter av bitande flugor. Man vet fortfarande inte varför dessa bitande flugor inte gillar att landa på randiga ytor, så här krävs mer forskning. Anledningen att just zebror utvecklar ränder som skydd kan vara att de har kortare och tunnare hår än många andra djur i samma områden vilket gör att de är mer mottagliga för bett.

Så kanske kan det vara en bra idé att klä sig i randiga kläder när man åker på safari!? 😉

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s