Regn, regn och än mer regn!

Den senaste veckan har det varit väldigt grått och regnigt här i Johannesburg. För en svensk så låter ju inte det så upplyftande men här i Sydafrika gläds vi åt varenda droppe regn som kommer!

Regn och än mer regn

Regn och än mer regn

De senaste åren har det kommit allt mindre regn vilket lett till att dammar och reservoarer gapar tomma och man har blivit tvungen att införa vattenrestriktioner. Det har t.ex. varit förbjudet att vattna trädgårdarna på dagtid och sprinklers är inte tillåtna överhuvudtaget. Om du vill tvätta bilen så får du snällt använda en hink då vattenslangen inte får användas. Man har också sett till att restriktionerna följs och enligt uppgifter så har man utfärdat mer än 700 böter på mellan R1 000 och R1 500 per bot sedan september förra året.

Trots den senaste tidens regn så finns det i nuläget inga planer på att lätta på restriktionerna. Inte förrän i maj vet vi mer om hur vattennivåerna ser ut inför den kommande vinterns torrperiod. Har vi tur så kommer det tillräckligt mycket regn för att vi klara oss tills nästa regnperiod sätter igång igen.

Vaal Dam jämörelse

Vaal Dam vid dess lägsta nivå jämfört med hög nivå

Vaal Dam är en av de största dammarna och som försörjer 12 miljoner sydafrikaner med vatten. I augusti förra året låg vattennivån på 34 % vilket kan jämföras med 66 % året innan. Den senaste veckan har nivån stigit dagligen och vi är nu uppe i nästan 90 % vilket är den högsta nivån på över 2 år.

Samtidigt som vi gläds åt regnet får vi inte glömma att det också finns en baksida och det är så klart översvämningar som i sig medför stora problem i stora delar av Gauteng.

Översvämmning

Översvämmning

I Western Cape är det dock fortfarande snustorrt och invånarna ombeds att spara så mycket vatten som de kan. I Western Cape är damm-nivåerna nere på 25 % av användbart vatten så vi kan bara hoppas på att det kommer regn längre söderut också!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s