Nya visumregler i Moçambique

För bara några dagar sedan fick vi höra att det har kommit besked från regeringen i Moçambique om nya visumregler för turister. Vi kan denna gång dock vara glada för att nyheterna är goda!

Både lokala och internationella researrangörer, resenärer samt ägare av hotell över hela Moçambique hyllar de nya reglerna som innebär att du som turist nu kan ansöka om visum vid gränsen istället för i förväg via en ambassad eller konsulat. Förutsättningen är dock att gränsstationen är utrustad med den utrustning som krävs för att utfärda biometriska viseringar.

Nya visumregler i Mocambique

Nya visumregler i Mocambique

De ”nya” reglerna är dock inte helt nya då 26 gränsstationer har utfärdat denna typ av visum redan sedan 2005. Problemet är dock att det har varit stor förvirring om vilket länder som är berättigade till visum vilket lett till att många moçambikiska ambassader rekommenderat resenärer att ansöka om visum innan de påbörjar sin resa till Moçambique.

Då turismen nådde sin höjd under 2014 rådde det stor förvirring i lagen vilket ledde till att vissa resenärer nekades visum vid ankomst på Maputos flygplats. Den nuvarande lagen är fortfarande otydlig och lämnar rum för individuella tolkningar så det nya tillkännagivandet har välkomnats då det banar väg för ökad turism från andra än Moçambiques grannländer som för närvarande står för mer än 80 % av alla besökare.

Ankomst vid Inhambane Airport, Mocambique

Ankomst vid Inhambane Airport, Mocambique

Till att börja med kommer totalt 44 gränsposter att utfärda biometriska viseringar. Resterande 14 gränsposter kommer troligen att följa inom en snar framtid.

Kostnaden för visum är i dagsläget 2 000 MZN (Metical) som med nuvarande växlingskurs är ungefär 28 USD men det förekommer att man får betala hela 80 USD om man inte betalar med moçambikisk valuta.

Ha nu en trevlig resa!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s