Sydafrikas vindistrikt

Ett av våra favoritområdet i Sydafrika (ja, det finns många av dem!) är vindistrikten i Western Cape, de har fantastiskt mycket att erbjuda. Pittoreska vingårdar, restaurerade gårdar i Cape Dutch-stil, utmärkta vinrutter, fynbos och majestätiska bergskedjor som kuliss kan listan göras lång… Många av städerna och byarna i vindistrikten har historiska byggnader och monument som berättar om områdets rika historia, så under ett besök kan ni få med er otroligt mycket mer än bara vin.

Groot Constantia

Sydafrika har också en helt egen druvsort, Pinotage, som skapades 1924 då professor Abraham Izak Perold korsade de två druvsorterna Pinot Noir och Cinsault. Den sistnämnda kallades vid den tiden Hermitage i Sydafrika, vilket förklarar namnet Pinotage. Det tog dock många år innan Pinotage fick den uppmärksamhet den förtjänar, det internationella genombrottet kom 1989.

Huguenot Monument i Franschhoek

Hur lång tid ni tillbringar i området beror mycket på hur intresserade ni är av – eller hur mycket ni tycker om – vin 🙂 Ni kan välja att besöka vindistrikten över dagen med utgångspunkt i Kapstaden, inom en radie av tio mil finns oändligt mycket att se och besöka.

Vackra hus i Cape Dutch-stil

Vackra hus i Cape Dutch-stil

Om ni vill koncentrera er på ett lite mindre område, ta er till charmiga Stellenbosch, som anses producera det bästa utbudet av viner med hundratals vinodlingar, eller Franschhoek, som ligger i en av världens vackraste vindalar. Båda ligger inom kort köravstånd till varandra via det vackra Helshoogte Pass.

Skördetid på Ormonde i Darling

Skördetid på Ormonde i Darling

Här kan ni också bo på ett av de många härliga guesthouses som finns här och njuta av riktigt god mat. Franschhoek är till exempel Sydafrikas ”mat- och vinhuvudstad” – många av landets hundra bästa restauranger finns här!

winelands 5

Ni kan också välja att ha någon av vingårdarna som bas. Då bor ni på en vingård där vin produceras och arbetet fortgår varje dag. De finns i allt från stora vingårdar typ Spier till de riktigt små som vår favorit Tempel Wines. Prisklasserna varierar ganska rejält…

Môreson utanför Franschhoek

Môreson utanför Franschhoek

För er som inte vill köra på egen hand finns det utmärkta guidade turer, både som heldags- och halvdagsalternativ, som erbjuder transport (även till och från Kapstaden) i luftkonditionerade minibussar, flertalet vinprovningar, besök i vinkällare och tid att upptäcka områdena på egen hand och mycket annat.

Boschendal

Neethlingshof

Vanligtvis, när man pratar om vindistrikten i Sydafrika, är det områdena omkring Paarl, Stellenbosch och Franschhoek som de flesta tänker på. Men det finns så många andra vinrutter som alla erbjuder högklassiga sydafrikanska viner och vacker natur.

Boschendal

Boschendal

Ni kan läsa mer om de olika vindistrikten i Sydafrika på vår informationssida Om Sydafrika.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s