Staden badar i lila blommor!

jakarandaDet är oktober och sommaren närmar sig med stormsteg i Sydafrika. Det känns alldeles underbart! Även i Sydafrika blir det riktigt kallt på vintern och utan någon form av isolering i huset kommer man liksom aldrig riktigt undan kylan. Inlindad i filt blir ett normaltillstånd…

Men nu känns vintern långt borta, det är kjol och linne som gäller och just nu pryds också Johannesburg av blommande Jakarandaträd. Detta är ganska stora träd med mörk stam och blommorna är vackert lila. Tillsammans med bland annat många cerise Bougainvillea-buskar gör de Johannesburg till ett vackert färghav. Pretoria har ännu fler Jakarandaträd än Johannesburg, mellan 40 000 och 70 000 träd, därav dess smeknamn The Jacaranda City.

Intressant nog är Jakarandaträd inte inhemska i Sydafrika. De importerades från Argentina eller Brasilien på 1880-talet, men tack vare det stora antalet träd har de blivit något av en sydafrikansk ikon.

jakaranda2

Den sydafrikanska regeringen har ganska nyligen stiftat nya lagar för att försöka få ned antalet invaderande främmande arter och för att säkerställa överlevnaden av inhemska arter. Jakarandaträd faller inom denna kategori, men lyckligtvis är de inte i den grupp av växter som måste tas bort. Däremot får inga nya planteras så om befintliga träd dör, kan de inte ersättas. Så låt oss hoppas att alla Jakarandaträd här i trakter kommer att överleva i många generationer!

Annonser

2 reaktioner på ”Staden badar i lila blommor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s